+36-30-950-9396 masterkool@masterkool.hu MASTERKOOL

Hűtéstechnika

VÍZPORLASZTÁS - Hűtéstechnika

A MASTERKOOL, kültéren és beltéren is hasznos lehet a vízporlasztásos hűtéstechnikai berendezésnek a lelke a magas nyomású szivattyú, mely 100 bar nyomáson működteti rendszereinket. A nagy nyomással szállított víz speciális tervezésű ködképző szórófejeken (fúvóka) keresztül kerül a kültérbe, így keletkezik a rendkívül finomra porlasztott vízpára, amely egészen pici (4 micron) nagyságú vízcseppekből áll. A hűtéstechnika rendszer által keletkezett párától, akármennyire hihetetlen számunkra, de abszolút nem leszünk vizesek, kizárólag a friss és hűvös levegőt fogjunk érezni.

A hűtéstechnika folyamat menete a mellékelt ábra szerint a következő:

hűtéstechnika

A nagynyomású kompresszor, amit a vezetékes hálózati vízre csatlakoztatunk és elektromos áram alá helyezünk, az elektromos motor, és nagynyomású pumpa segítségével, a 2-6 bar nyomású hálózati vizet 70-100 bar nyomásra fokozza. Ezt követően, a már nagy nyomáson folyó víz a magasnyomású csöveken, tömlőkön folyik tovább a beporlasztást végző fúvókák felé. A nagynyomású csöveket, amennyiben több helyre, vagy nagyobb területen szeretnénk párahűtést kiépíteni, úgynevezett T-idommal, vagyis egy elosztóval toldjuk meg és vezetjük a kívánt helyre. Ventilátoros vízporlasztásos hűtés esetén a páraködöt képző fúvókákat egy fúvókatartó gyűrűn (Ring) helyezzük el, így a ventilátor centrifugális mozgásával együttesen valósul meg a vízporlasztásos hűtéstechnika. A folyamat végén létrejövő porlasztott vízcseppek mérete rendkívül apró, melyet mikronban mérünk, ami a milliméter ezred része.

hűtéstechnika

A vízpára a levegőbe kerülve azonnal elpárolog, s a ködhűtés eredményeképpen az adott terület levegőjének hőmérséklete 5-15°C-al csökken. A hűtéstechnikával a páratartalom is növekszik valamelyest a nagy nyári melegben kellemes mikroklímát teremt. Mindemellett rovartaszító, szagtalanító és pormegkötő tulajdonsággal rendelkezik, mely utóbbi jótékony hatással van az allergiás panaszokkal rendelkezőkre is. A kellő pártartalommal ellátott levegőben könnyebbé válik a légzés, hiszen a hűtés rendszer az apró polleneket is megköti. Hűtéstechnikánk környezetbarát technológia felhasználásával, energiatakarékosan működnek, természetes módon hűsítenek.

A szabadtéri, vagy kültéri hűtés, mint például a teraszhűtés, az istállóhűtés, a rendezvényhűtés, továbbá beltéri hűtési megoldások, például a klímaelőhűtés, a csarnokhűtés, az evaporatív hűtés és még sorolhatnánk, számtalan helyen igénybe vehető és hasznosítható technológiák, melyekről bővebben az alábbiakban felsorolt felhasználási területeknél írunk.

EVAPORATÍV HŰTÉS - Hűtéstechnika

hűtéstechnika

Az evaporatív avagy adiabatikus hűtési rendszer lényege, hogy a levegő keresztül áramlik egy vízzel átitatott méhsejt kialakítású hűtőpadon, a víz elnyeli a hőt a légkörből, és halmazállapotát vízből gőzzé alakítja – ez az ún. „párologtatás” (párolgás = evaporáció), amely a hőmérséklet csökkenését eredményezi. A kibocsátott levegő hűvös és ködmentes. Ennek eredményeként az evaporatív hűtési rendszer, a légkört az adott területen mintegy 4-15 ºC-kal csökkenti. Használatával hűvösséget, komfortérzetet és frissességet fog érezni. A termék alkalmas beltéri hűtésre és kültéri hűtésre egyaránt. A hűtés, páraköd kibocsátása nélkül valósul meg. A rendszer nagy előnye az energiatakarékosság, hiszen fogyasztása a légkondicionáló berendezések töredéke. A MASTERKOOL ventilátorok és hűtőegységek a legkisebb területektől a korlátlan nagyságú területeken át alkalmazhatóak.

FIÓKOMÍrjon most!Hívjon most!
X