Állattenyésztési telepek, lovardák

Az állatok növekedési, szaporodási, tejtermelési, tojáshozam teljesítménye nagyban függ a levegő hőmérsékletétől. 25°C felett az állatokat hő stressz éri, csökken az étvágyuk, közérzetük rosszabb lesz, s egészségük is veszélybe kerülhet, vagyis minden téren eredménycsökkenés tapasztalható. Ezért is ajánljuk az állattenyésztési telepek párásítását.

Szarvasmarha

Kutatók által végzett tanulmányok szerint, ha a hőmérséklet 26°C fölé emelkedik, a tehenek csökkentik az élelem bevitelét és ez által vagy lassul a súlygyarapodásuk, vagy súlyt vesztenek. Ez nagyban befolyásolja az egészségüket is. Az állattenyésztési telepek helyén állatok jobbik esetben csak szenvednek a melegtől, rosszabb esetben legyengülnek, majd különféle fertőzések következtében vagy csak a nagy meleg miatt el is hullnak közülük. Az ilyen jellegű elhullások jelentős költséget jelenthetnek, adott esetben a teljes állományt veszélyeztetik, melyet a mai intenzív gazdálkodás nem engedhet meg magának. A hő okozta stressz ráadásul, kihat még a hűvösebb hónapokra is. A stressz mértéke függ a környezeti feltételek kombinációjától, a levegő hőmérsékletétől, a relatív páratartalomtól, a légmozgástól és a napból érkező sugárzástól. A tejtermelők árnyékolókat, ventilátort és bőséges, friss vizet használnak, hogy segítsenek az állatoknak elviselni a meleget, de ez gyakran nem elég. Így szükségessé válik az állatok környezetének mesterséges hűtése, mellyel hatékonyan tudjuk javítani a szarvasmarhák életkörülményeit.

Kutatók által végzett tanulmány

Az állattenyésztési telepek hűtő és párásító rendszerek együttes hatékonyságát a kutatók három farmon vizsgálták, mindhárom farmon két csoportra osztották az állatokat. A legmelegebb periódusban, májustól szeptemberig két éven át folyt az adatgyűjtés és az adatok értékelése. A mérésekből kiderült, hogy amely állatoknál alkalmazták a hűtő-párásító rendszereket, ott a tejtermelés 2-4liter/nappal több volt, a súlygyarapodásuk pedig 12,9-18,6%-kal növekedett. Az eredmények kimutatták, hogy a párásító és ventilátoros hűtőberendezés kombinációja a legjobb választás a szarvasmarhák tejtermelő kapacitásának megtartására, illetve növelésére a forró nyári hónapokban.

A MASTERKOOL professzionális hűtéstechnológiáival állandó hőmérséklet és állandó páratartalom biztosítható a forró kánikulában is. A magas nyomáson működő vízporlasztásos rendszerek hatékony légnedvesítő berendezések, melyekkel kültéren is 5-15 oC-os hőmérsékletcsökkenés érhető el. A micron nagyságú vízpára részecskék a közegben azonnal elpárolognak, s általuk csak a friss és hűvös levegő érezhető. A rendszer bővíthetősége, alacsony energiafelhasználása, környezetbarát működése, és hűtési hatékonysága egyedülállóvá teszi, mely befektetés hamar megtérül.

Sertés

A sertéseknél a hűvös környezet növeli a takarmányhatékonyságot, mivel a hízó törekszik megtartani általános testhőmérsékletét. A melegebb környezet viszont csökkentheti a növekedést, hisz növeli a test karbantartási igényét, és ez környezeti stresszt válthat ki az állatból. Minden állatnak van egy ún. hőmérséklet-tartománya, mely a normális értéken belül nyugodtságot és állandó testhőmérsékletet eredményez. A nyári hónapokban a hőmérséklet gyakran meghaladja a sertések úgynevezett hő semlegesítő zónáját, így csökken a növekedésük. Ez nagyban befolyásolja az egészségüket is. Az állatok jobbik esetben csak szenvednek a melegtől, rosszabb esetben legyengülnek, majd különféle fertőzések következtében vagy csak a nagy meleg miatt el is hullnak közülük. Az ilyen jellegű elhullások jelentős költséget jelenthetnek, adott esetben a teljes állományt veszélyeztetik, melyet a mai intenzív gazdálkodás nem engedhet meg magának. A hő okozta stressz ráadásul, kihat még a hűvösebb hónapokra is. Kutatások bebizonyították, hogy a folyamatosan 26 °C alatt tartott hőmérséklet, kedvezően befolyásolja a takarmányhatékonyságot ebből kifolyólag a súlynövekedést. A hőmérséklet emelkedése, a sertésben fiziológiai változásokat indít el: nő a végbélben mért hőmérséklet, emelkedik a lélegzetvétel szám, és a pulzusszám is ugrásszerűen megnő. Értékelve a malac fiziológiai reagálását magas hőmérsékleten, hatékony eredményt a test hőmérsékletének csökkentésében csak a környezet hűtésével lehetséges elérni, melyre a magasnyomású párahűtés a legalkalmasabb megoldás. A hőmérsékletcsökkentés mellett a páratartalom növelésével biztosítjuk továbbá, hogy a hízó nem kényszerül bőrfelszínen keresztüli párologtatásra.

Kutatók által végzett tanulmány

A hűtő és párásító rendszerek együttes hatékonyságát a kutatók 18 db 70 kg-os malacon tanulmányozták két csoportra osztva. A mérésekből kiderült, hogy amely állatoknál alkalmazták a hűtő-párásító rendszereket, ott jelentősen nagyobb volt a takarmányfelvétel +13% és sokkal tovább ettek, mint a másik csoport egyedei + 19%. Az eredmények kimutatták, hogy ezen eljárás alatt felvett takarmány hosszútávon kedvez a sertések súlygyarapodásának.

Baromfi

A nyári kánikula átvészelése a baromfikra nézve nagy kihívás. Különös veszélynek vannak kitéve, ugyanis nincs verejtékmirigyük, így nem tudják magukat lehűteni. A megnövekedett belső hőmérséklet legnyilvánvalóbb jele a zihálás, ami nagyon sok energiáját emészti fel a madaraknak. Izzadságmirigyük hiányában úgynevezett párolgási hűtést használnak a légző rendszerükön keresztül. Optimális esetben a madarak szabályozni tudják saját testhőmérsékletüket azáltal, ha mozgás közben, a bőrükön keresztül hő veszteséget adhatnak le. Ez a képesség azonban elvész, ha a madarakat egy adott területen összezárva tartják. Így a baromfik nagy melegben szenvednek a dehidrációtól és kimerültségtől, ez pedig a húsminőség és a tojáshozam csökkenéséhez fog vezetni. Ebben az időszakban a legnagyobb a veszélye annak, hogy a szárnyas elkapjon minden olyan betegséget, amire hajlamos. Az idősebb állatok még nagyobb kockázatnak vannak kitéve, hisz koruk miatt nagyobbak és a tolluk által biztosított hőszigetelésük is gyengébb. Csupán 4°C-os testhőmérséklet emelkedés is az állat elhullásához vezet. Az ilyen jellegű elhullások jelentős költséget jelenthetnek, adott esetben a teljes állományt veszélyeztetik, melyet a mai intenzív gazdálkodás nem engedhet meg magának. A hő okozta stressz ráadásul, kihat még a hűvösebb hónapokra is.

A MASTERKOOL hűtő és párásító rendszerek segítségével, alacsony költségráfordítás mellett biztosítható a tenyészállatok közérzetének javítása. A léghűtő berendezések használatával fokozódik a táplálékfelvétel, nő a szaporodási teljesítmény, nő a tejképződés, nő a tojáshozam és javul a hús minősége. A rendszer további előnye, hogy a szálló port is megköti, így tisztább levegőt biztosít, s mindemellett rovar,- légytaszító és szagtalanító hatással is rendelkezik. Kutatások kimutatták, hogy az árnyékolás és a mesterséges légmozgás kombinációját alkalmazó párásító berendezések, az istálló hűtésének leghatékonyabb technikája, így a forró, nyári hónapok alatt elszenvedett termelési veszteség nagyban csökken. A magas nyomáson működő párásító fúvókák által kibocsátott víz hatékonyan hűti a környezetet, javítja a tehenek közérzetét. A kiáramló vízpára légmozgását ventilátorok segítségével érik el, ezáltal hatékonyabbá téve a rendszert. Fertőtlenítő adagoló segítségével pedig gondoskodhatunk az állatok sterilizálásáról is.
Gépeink, rendszereink bérelhetőek, legyen szó akár mobilklíma bérlésről, ventilátor bérlésről, vagy párásító bérlésről minden igényt kielégítünk! A bérléssel kapcsolatos információkról bővebben a BÉRLÉS menüpont alatt olvashat.

Szolgáltatásaink címszavakban:

Borászatok, Borpincék, Csarnok párásítás, Csarnokhűtés, Evaporatív hűtés, Mobil Evaporatív hűtés, Mobil adiabatikus hűtés, Légcsatornázás, Textil alapú légcsatornázás, Faipari párásítás, Frissáru pultok frissentartása, Gyümölcsstand párásítás, Halpultok párásítása, Húspultok párásítása, Étterem, Kávézó, Cukrászda, Teraszhűtés, Mobil hűtés esküvőn, Hűtés rendezvényeken, Hűtőház párásítás, Gyárak hűtése, Csarnok hűtése, Szerelőműhely hűtése, Sportlétesítmény párásítása, Sportlétesítmény hűtése, Wellness hűtés, Strandok hűtése, Vidámpark hűtés, Állatkert hűtés, Szálloda Hűtés, Panzió hűtés, Üdülőcentrum hűtés, Állattenyésztési telepek hűtése, Lovardák hűtése, Sertés telepek hűtése, Baromfi telepek hűtése, Szarvasmarha telepek hűtések, Ipari hűtés, Ipari párásítás, Ipari üzemek párásítása, Istállóhűtés, Istállók hűtése, Klíma előhűtés, Rovarmentesítés, Ködhűtés, Kültéri hűtés bérbe adás, Kültéri hűtés, Kültéri klíma, Látványpárásítás, Léghűtés, Léghűtő berendezések, Légnedvesítés, Légnedvesítő rendszerek, Mobil hűtés bérlés, Mobil klíma bérlés, Mobil klíma, Nyomdaipari párásítás, Papíripari párásítás, Párahűtés a strandokon, Párahűtés, Párakapu, Párásítás betongyártásban, Párásítás, Páratartalom szabályozás, Por- és szagmegkötés, Pormegkötés hulladékfeldolgozóban, Rendezvény klimatizálás, Szabadtéri hűtés, Szagtalanítás, Párakapu megoldás, Teraszhűtés bérlés, Teraszhűtés, Teraszhűtő rendszer bérlés, Teraszklíma, Teraszpárásítás, Textilipari párásítás, Üvegházak párásítása, Fóliaházak párásítása, Kertészetek párásítása, Pálmaházak párásítása, Vízhűtés, Zöldségstand párásítás, Gyümölcsstand párásítás, Kiállítások hűtése - párásítása, ESD védelem, Fúvókák, Fúvóka a párahűtő rendszerben