+36-30-950-9396 masterkool@masterkool.hu MASTERKOOL

Állattenyésztési telepek, lovardák

Állattenyésztési telepek, lovardák

Az állatok növekedési, szaporodási, tejtermelési, tojáshozam teljesítménye nagyban függ a levegő hőmérsékletétől. 25°C felett az állatokat hő stressz éri, csökken az étvágyuk, közérzetük rosszabb lesz, s egészségük is veszélybe kerülhet, vagyis minden téren eredménycsökkenés tapasztalható. Ezért is ajánljuk az állattenyésztési telepek hűtését és párásítását.

Szarvasmarha

Kutatók által végzett tanulmányok szerint, ha a hőmérséklet 26°C fölé emelkedik, a tehenek csökkentik az élelem bevitelét és ez által vagy lassul a súlygyarapodásuk, vagy súlyt vesztenek. Ez nagyban befolyásolja az egészségüket is. Az állattenyésztési telepek helyén állatok jobbik esetben csak szenvednek a melegtől, rosszabb esetben legyengülnek, majd különféle fertőzések következtében vagy csak a nagy meleg miatt el is hullnak közülük. Az ilyen jellegű elhullások jelentős költséget jelenthetnek, adott esetben a teljes állományt veszélyeztetik, melyet a mai intenzív gazdálkodás nem engedhet meg magának. A hő okozta stressz ráadásul, kihat még a hűvösebb hónapokra is.

A stressz mértéke függ

a környezeti feltételek kombinációjától, a levegő hőmérsékletétől, a relatív páratartalomtól, a légmozgástól és a napból érkező sugárzástól. A tejtermelők árnyékolókat, ventilátort és bőséges, friss vizet használnak, hogy segítsenek az állatoknak elviselni a meleget, de ez gyakran nem elég. Így szükségessé válik az állatok környezetének mesterséges gazdaságos hűtése, mellyel hatékonyan tudjuk javítani a szarvasmarhák életkörülményeit. A beruházás a megtérülő kategóriába sorolható!

Kutatók által végzett tanulmány

Az állattenyésztési telepek hűtő és párásító rendszerek együttes hatékonyságát a kutatók három farmon vizsgálták, mindhárom farmon két csoportra osztották az állatokat. A legmelegebb periódusban, májustól szeptemberig két éven át folyt az adatgyűjtés és az adatok értékelése. A mérésekből kiderült, hogy amely állatoknál alkalmazták a hűtő-párásító rendszereket, ott a tejtermelés 2-4liter/nappal több volt, a súlygyarapodásuk pedig 12,9-18,6%-kal növekedett. Az eredmények kimutatták, hogy a párásító és ventilátoros hűtőberendezés kombinációja a legjobb választás a szarvasmarhák tejtermelő kapacitásának megtartására, illetve növelésére a forró nyári hónapokban.

A MASTERKOOL professzionális hűtéstechnológiáival

állandó hőmérséklet és állandó páratartalom biztosítható a forró kánikulában is. A magas nyomáson működő vízporlasztásos rendszerek hatékony légnedvesítő berendezések, melyekkel kültéren is 5-15 °C-os hőmérsékletcsökkenés érhető el. A micron nagyságú vízpára részecskék a közegben azonnal elpárolognak, s általuk csak a friss és hűvös levegő érezhető. A rendszer bővíthetősége, alacsony energiafelhasználása, környezetbarát működése, és hűtési hatékonysága egyedülállóvá teszi, mely befektetés hamar megtérül.

Sertés

A sertéseknél a hűvös környezet növeli a takarmányhatékonyságot, mivel a hízó törekszik megtartani általános testhőmérsékletét. A melegebb környezet viszont csökkentheti a növekedést, hisz növeli a test karbantartási igényét, és ez környezeti stresszt válthat ki az állatból. Minden állatnak van egy ún. hőmérséklet-tartománya, mely a normális értéken belül nyugodtságot és állandó testhőmérsékletet eredményez. A nyári hónapokban a hőmérséklet gyakran meghaladja a sertések úgynevezett hő semlegesítő zónáját, így csökken a növekedésük. Ez nagyban befolyásolja az egészségüket is. Az állatok jobbik esetben csak szenvednek a melegtől, rosszabb esetben legyengülnek, majd különféle fertőzések következtében vagy csak a nagy meleg miatt el is hullnak. Az ilyen jellegű elhullások jelentős költséget jelenthetnek, adott esetben a teljes állományt veszélyeztetik, melyet a mai intenzív gazdálkodás nem engedhet meg magának. A hő okozta stressz ráadásul, kihat még a hűvösebb hónapokra is.

Kutatások bebizonyították,

hogy a folyamatosan 26 °C alatt tartott hőmérséklet, kedvezően befolyásolja a takarmányhatékonyságot ebből kifolyólag a súlynövekedést. A hőmérséklet emelkedése, a sertésben fiziológiai változásokat indít el: nő a végbélben mért hőmérséklet, emelkedik a lélegzetvétel szám, és a pulzusszám is ugrásszerűen megnő. Értékelve a malac fiziológiai reagálását magas hőmérsékleten, hatékony eredményt a test hőmérsékletének csökkentésében csak a környezet hűtésével lehetséges elérni, melyre a magasnyomású párahűtés a legalkalmasabb megoldás. A hőmérsékletcsökkentés mellett a páratartalom növelésével biztosítjuk továbbá, hogy a hízó nem kényszerül bőrfelszínen keresztüli párologtatásra. Bizonyos esetekben az evaporativ hűtőpanelos megoldás is célravezető megoldás Ahol a kisfordulatszámú ventilátorok vannak kombinálva a hűtőpanellal és egy vezérlést szabályzó boxal. Így az azonnali légcsere adott abban a hőmérsékletben amit az állomány éppen igényel.

Kutatók által végzett tanulmány

A hűtő és párásító rendszerek együttes hatékonyságát a kutatók 18 db 70 kg-os malacon tanulmányozták két csoportra osztva. A mérésekből kiderült, hogy amely állatoknál alkalmazták a hűtő-párásító rendszereket, ott jelentősen nagyobb volt a takarmányfelvétel +13% és sokkal tovább ettek, mint a másik csoport egyedei + 19%. Az eredmények kimutatták, hogy ezen eljárás alatt felvett takarmány hosszútávon kedvez a sertések súlygyarapodásának.

Baromfi

A nyári kánikula átvészelése a baromfikra nézve nagy kihívás. Különös veszélynek vannak kitéve, ugyanis nincs verejtékmirigyük, így nem tudják magukat lehűteni. A megnövekedett belső hőmérséklet legnyilvánvalóbb jele a zihálás, ami nagyon sok energiáját emészti fel a madaraknak. Izzadságmirigyük hiányában úgynevezett párolgási hűtést használnak a légző rendszerükön keresztül. Optimális esetben a madarak szabályozni tudják saját testhőmérsékletüket azáltal, ha mozgás közben, a bőrükön keresztül hő veszteséget adhatnak le. Ez a képesség azonban elvész, ha a madarakat egy adott területen összezárva tartják. Így a baromfik nagy melegben szenvednek a dehidrációtól és kimerültségtől, ez pedig a húsminőség és a tojáshozam csökkenéséhez fog vezetni. Ebben az időszakban a legnagyobb a veszélye annak, hogy a szárnyas elkapjon minden olyan betegséget, amire hajlamos. Az idősebb állatok még nagyobb kockázatnak vannak kitéve, hisz koruk miatt nagyobbak és a tolluk által biztosított hőszigetelésük is gyengébb. Csupán 4°C-os testhőmérséklet emelkedés is az állat elhullásához vezet. Az ilyen jellegű elhullások jelentős költséget jelenthetnek, adott esetben a teljes állományt veszélyeztetik, melyet a mai intenzív gazdálkodás nem engedhet meg magának. A hő okozta stressz ráadásul, kihat még a hűvösebb hónapokra is.

A MASTERKOOL hűtő és párásító rendszerek segítségével,

és az evaporativ technológiával alacsony költségráfordítás mellett biztosítható a tenyészállatok közérzetének javítása. A léghűtő berendezések használatával fokozódik a táplálékfelvétel, nő a szaporodási teljesítmény, nő a tejképződés, nő a tojáshozam és javul a hús minősége. A rendszer további előnye, hogy a szálló port is megköti, így tisztább levegőt biztosít, s mindemellett rovar,- légytaszító és szagtalanító hatással is rendelkezik. Kutatások kimutatták, hogy az árnyékolás és a mesterséges légmozgás kombinációját alkalmazó párásító berendezések, az istálló hűtésének leghatékonyabb technikája, így a forró, nyári hónapok alatt elszenvedett termelési veszteség nagyban csökken. A kis nyomáson működő evaporativ panel segítségével melyen akár kútvízzel is dolgozhatunk és a ventilátoros rendszer kombinációjával átszellőztetjük a baromfi neveldénket,keltető házunkat így hűvös levegőt adunk a baromfinak természetesen hőmérséklet szabályzás mellett.

Gépeink, rendszereink bérelhetőek, legyen szó akár mobilklíma bérlésről, ventilátor bérlésről, vagy párásító bérlésről minden igényt kielégítünk! A bérléssel kapcsolatos információkról bővebben a BÉRLÉS menüpont alatt olvashat.

FIÓKOMÍrjon most!Hívjon most!
X