Szagemisszió csökkentés

Ipari szagtalanító berendezések

A MASTERKOOL pneumatikus és porlasztásos technológiával dolgozó rendszerei alkalmasak ipari létesítmények (kőolajfinomítók, kohók, hulladékégetők, stb.) működése során keletkező, különböző szagterheléseinek közömbösítésére / maszkírozására.

A szénhidrogének elégetésekor, feldolgozásakor keletkező szagterhelés / szagemisszió (pl.: kőolaj és származékai vagy szén, koksz) mérséklése, csökkentése (kénoxidok SOx, szénhidrogének CxHy, nitrogén oxidok NOx, merkaptánok, ammóniák). Napjainkban igen nagy gondot jelent a lakosság számára a folyamatos ipari és légszennyező technológiával dolgozó gyáregységek jelenléte. Mivel a gyakran elviselhetetlen szagú kibocsájtott melléktermékek ellehetetlenítik a gyár körüli lakhatást, folyamatos panaszok érkeznek a lakosságtól a hivatalos szervekhez. Ez gyakori kellemetlenségekhez és konfrontálódáshoz vezet a vállalat és a hivatalos szervek között. Az Európai Unió környezetvédelmi alapelveinek egyik pillére: „A károk maximális eltávolításának elve – a környezeti károkat (pl. emissziók) már a szennyező forrásoknál, vagyis helyben el kell távolítani.” Cégünk ezen problémák kiküszöböléséhez, minimalizálásához kínál kombinált, több körös megoldást a MASTERKOOL pneumatikus és porlasztásos technológia alkalmazásával, amely alkalmas a kiáramló szagterhelés megkötésére, továbbá illatanyagok adagolására és ózonnal működő fertőtlenítő rendszer alkalmazására.

A MASTERKOOL pneumatikus és porlasztásos technológia lényege

  • semlegesíti (és nem elfedi!) a szagterhelés jelentős (~90%) részét
  • gazdaságosan üzemeltethető, takarékosan bánik a koncentrátumokkal, energiával
  • minimalizálja a szerviz/karbantartási költségeket
  • intelligens, figyelembe veszi a környezeti változásokat
  • automatikus vezérlésre képes, helyi viszonyokhoz igazítható működése
  • beépített öntisztító rendszer
  • folyamatos és szakaszos működésre képes az év 365 napjában

Szagtalanító rendszer felépítése

A szagtalanító rendszer fontos eleme egy ún. közömbösítő gél használata, amely a szag emisszió légtérbe való kijutásának helyén (kémények, légcsatornák) felszerelt porlasztócsúcsok segítségével jut el a semlegesíteni kívánt molekulákhoz. Ez a technológia első sorban az alacsonyabb hőmérsékletű szagterhelést hivatott közömbösíteni. A költséghatékony működés érdekében egy professzionális, szélsőséges időjárás mellett is alkalmazható meteorológiai állomás segíti az önálló vezérlőegységgel rendelkező rendszert. Ennek segítségével az időjárási viszonyoknak megfelelően történik a mikroemulziós közömbösítő oldat adagolása (szélirány, csapadék, hőmérséklet, páratartalom). Rendszereink egységeit úgy alakítottuk ki, hogy ellenálljanak az időjárás viszontagságainak, így sem a fagy, ónos eső, sem pedig a magas hőmérséklet nem jelent számukra veszélyt. Azon helyeken, ahol a közömbösítő gél nem alkalmazható gazdaságosan, ún. redundáns ozmotikus sorompórendszer alkalmazunk, amely szintén a porlasztó csúcsok segítségével jut el a szag emisszió pontjához. Fontos, hogy a rendszer működésének elve elsődlegesen nem a szagok elfedése, hanem azok semlegesítése. A redundancia lényege, hogy ha egy-egy önállóan működő körben esetleges meghibásodás lép fel, akkor se álljon le a szag emisszió semlegesítése. Az esetlegesen fennmaradó (~ 10%) szagterhelés hozzáadott illatanyaggal teljes mértékben maszkírozható, így minimalizálható mind a környezet terhelése, mind a lakossági panaszok. Fontos eleme a rendszernek a szabadalommal védett, mikro emulziós koncentrátum és a vegyi közömbösítő gél, amely a szokásos, klf. illatanyagokkal működő rendszerekhez képest sokkal hatékonyabb, környezetbarát módon végzi a közömbösítés folyamatát. A rendszer központilag vezérelhető, félautomata, automatikus vagy manuális üzemmódban működtethető, a főbb, a működést befolyásoló paraméterek programozhatóak. Ez és a meteorológiai állomás teszi lehetővé, hogy a MASTERKOOL pneumatikus porlasztásos technológia minimalizálja a felhasznált koncentrátum költségeit és optimális mennyiségben, valóban csak szükség esetén használja fel azokat. Mindemellett víz- és villamos energia fogyasztása is minimális, ami a MASTERKOOL szagtalanító technológiáinál elengedhetetlen feltétel.

Szagtalanító rendszer a gyakorlatban

A professzionális közömbösítő/maszkírozó rendszer elemei (közömbösítő gél, mikro emulziós koncentrátum, illatanyag) egy nagynyomású kompresszor segítségével jutnak el a porlasztócsúcsokhoz, melyek teljes mértékben a szag emissziós egységhez alkalmazkodnak. Legyen szó kisebb- nagyobb kéményekről, vagy bármely más kivezető rendszerről, a MASTERKOOL szagtalanító technológia minden esetben tökéletes megoldást nyújt a szagterhelés közömbösítése terén.

blokkvazlat  

Ipari szaghatások mérséklése

A szagterhelés –még ha az előírt határérték alatt is van – egyes esetekben problémát okozhat a lakosság körében. Egyes gázokat (pl. merkaptánok) az emberi orr akár több százezres hígítás mellett is kifejezetten kellemetlennek érez. A probléma kezeléséhez speciális, kifejezetten ipari célokra kifejlesztett közömbösítő anyagot keverünk a szagterhelést hordozó gázokhoz, melyek azzal keveredve (diffúzió) fejtik ki hatásukat. A pontszerű, diffúz és vonalas környezetterhelés esetén is alkalmazható a közömbösítő anyag, természetesen eltérő a fizikai kivitelezés mellett. Az optimális eredmény eléréséhez a nem kívánatos (pl. SOx, H2S, CxHy, NH3) molekulák nagyrészt más, szaghatás nélküli, összetett molekulaszerkezetű elemekké alakulnak. A diffúzió után megmaradó (10-20%) szennyezést olyan illatanyaggal fedik, melyeket az emberi orr szagérzékenységének figyelembevételével fejlesztettek ki, a főbb, eltérő szagterhelést jelentő csoportokra külön-külön. A közömbösítő anyagok típusai a fontosabb ismert ipari folyamatokra fókuszálnak, pl. a szennyvízkezelés, az állattartás, a fosszilis tüzelőanyagok (szén, szénhidrogének –kőolaj, földgáz) felhasználása során keletkező jellemző szaghatások csökkentésére. Mivel a szagok forrása nehezen köthető konkrét vegyületekhez, ezért az OLFAKTOMETRIÁS ANALÍZIS (MSZ EN 13725:2003) segítségével került kialakításra a közömbösítést végző aktív ágens. Az utótisztításra ajánlott rendszereink kifejezetten e problémák orvoslására kifejlesztett, szabadalmaztatott közömbösítő anyagok (Active agent). A közömbösítő anyagot a szagterhelést tartalmazó gázokhoz keverjük, mely alapján kétféle eljárást ajánlunk:

Polimer-mátrix tábla: a közömbösítő anyagot polimer-mátrix táblákban megkötik (halmazállapotát tekintve gél), ahonnan szublimáció útján távozik. A tábla helyezhető direkt a füstáramba, vagy külső helyről juttathatjuk a füstáramba az immár gáz halmazállapotú közömbösítő anyagot. A megkötött hatóanyag a működési körülményektől függően idővel kiürül, a tábla cseréje szükséges. E módszer előnye, hogy nem igényel működéséhez vizet, így télen/nyáron alkalmazható.

Folyékony koncentrátum: a közömbösítő anyagot folyékony halmazállapotú koncentrátum tartalmazza. Ez vízzel hígítva (0,1-5 %) aeroszol módszer segítségével, 70 BAR nyomással porlasztunk a szagterhelést jelentő gázokhoz. Az optimális hatás eléréséhez a keletkező ködpermet mérete jellemzően 5 mikron, mely változhat a helyi viszonyoktól függően. Szakembereink megtervezik Önnek a rendelkezésre álló adatok szerint, mi az optimális mód a szaghatás közömbösítéséhez. Ennek során figyelembe veszik, mennyi idő áll rendelkezésre a diffúzióhoz a megadott gáz-sebességek (pl. 10m/sec), térfogatáram és pl. kémény méretek mellett. Megoldásainkat intelligens vezérléssel tervezzük / ajánljuk, mely optimalizálja a kellékanyag felhasználást. Ezen plusz költség már egy év üzemelés alatt megtérülhet. Alkalmazhatók kis üzemektől kezdve komplex ipari komplexum, pl. egy nagyvárost ellátó hőerőműnél több ezer m3/óra emisszió esetén is. A vezérlés figyelembe veszi a szag emisszióval terhelt földrajzi sajátosságokat, pillanatnyi meteorológiai adatokat, üzemelési körülményeket, melyeket felhasználva irányítja a szagtalanító rendszert.

C-vazlat

Szolgáltatásaink címszavakban:

Borászatok, Borpincék, Csarnok párásítás, Csarnokhűtés, Evaporatív hűtés, Mobil Evaporatív hűtés, Mobil adiabatikus hűtés, Légcsatornázás, Textil alapú légcsatornázás, Faipari párásítás, Frissáru pultok frissentartása, Gyümölcsstand párásítás, Halpultok párásítása, Húspultok párásítása, Étterem, Kávézó, Cukrászda, Teraszhűtés, Mobil hűtés esküvőn, Hűtés rendezvényeken, Hűtőház párásítás, Gyárak hűtése, Csarnok hűtése, Szerelőműhely hűtése, Sportlétesítmény párásítása, Sportlétesítmény hűtése, Wellness hűtés, Strandok hűtése, Vidámpark hűtés, Állatkert hűtés, Szálloda Hűtés, Panzió hűtés, Üdülőcentrum hűtés, Állattenyésztési telepek hűtése, Lovardák hűtése, Sertés telepek hűtése, Baromfi telepek hűtése, Szarvasmarha telepek hűtések, Ipari hűtés, Ipari párásítás, Ipari üzemek párásítása, Istállóhűtés, Istállók hűtése, Klíma előhűtés, Rovarmentesítés, Ködhűtés, Kültéri hűtés bérbe adás, Kültéri hűtés, Kültéri klíma, Látványpárásítás, Léghűtés, Léghűtő berendezések, Légnedvesítés, Légnedvesítő rendszerek, Mobil hűtés bérlés, Mobil klíma bérlés, Mobil klíma, Nyomdaipari párásítás, Papíripari párásítás, Párahűtés a strandokon, Párahűtés, Párakapu, Párásítás betongyártásban, Párásítás, Páratartalom szabályozás, Por- és szagmegkötés, Pormegkötés hulladékfeldolgozóban, Rendezvény klimatizálás, Szabadtéri hűtés, Szagtalanítás, Párakapu megoldás, Teraszhűtés bérlés, Teraszhűtés, Teraszhűtő rendszer bérlés, Teraszklíma, Teraszpárásítás, Textilipari párásítás, Üvegházak párásítása, Fóliaházak párásítása, Kertészetek párásítása, Pálmaházak párásítása, Vízhűtés, Zöldségstand párásítás, Gyümölcsstand párásítás, Kiállítások hűtése - párásítása, ESD védelem, Fúvókák, Fúvóka a párahűtő rendszerben